Gå vidare till innehåll

Gratis hemleverans i Sverige 🚚

  Integritetspolicy & villkor Klarna

  Presentation considerations (SE)

  Så påverkas du av den nya kreditlagen

  Sveriges riksdag har tidigare i år beslutat om en ny kreditlag. Den innebär i korthet att om det finns både ett kredit- och ett direktbetalningsalternativ i kassan så får inte kreditalternativet visas först eller redan vara ifyllt. Lagen träder i kraft den första juli 2020.

  Här är vad du behöver veta om du har följande betalnings- och kassalternativ:

  Klarna Checkout (KCO): Du behöver inte vidta några åtgärder.

  Klarna kommer att hantera förändringen och se till att ett direktbetalningsalternativ visas först om ett sådant finns.

  Klarna Payments (KP) utan något direktbetalningsalternativ. Du behöver inte vidta några åtgärder.

  Du måste bara se till att ett direktbetalningsalternativ är det första alternativet om du erbjuder det som betalningsmetod.

  Klarna Payment (KP) med ett direktbetalningsalternativ: Du måste vidta åtgärder.

  Som e-handlare med Klarna Payment (KP) har du kontroll över ordningen på betalningsmetoderna som du har i din kassa och kommer därför att behöva vidta åtgärder för att följa den nya lagen.

  Fortsätt läsa för mer information om hur KCO kommer att presenteras och vilka åtgärder vi rekommenderar för dig som har KP med direktbetalningsalternativ.

  Vad den nya lagen innebär

  Den nya kreditlagen som Sveriges riksdag har antagit  kommer att träda i kraft den första juli 2020 och kommer endast att tillämpas i Sverige. Lagen ställer krav på hur olika betalningsmetoder presenteras i kassan, och den tvingar e-handlare att visa ett direktbetalningsalternativ före kreditalternativ, om båda alternativen finns tillgängliga i kassan.

  Skyldigheterna i den nya lagen gäller alla parter som presenterar eller behandlar betalningsmetoder. Detta inkluderar: e-handlare, partners och betalningstjänstleverantörer (PSP) såsom banker. För att kunna navigera i ändringarna har vi skapat riktlinjer för att hjälpa våra e-handlare och partners att anpassa sig så att de nya lagliga kraven uppfylls.

  Vad innebär det här för mig som handlare?

  Exakt hur du påverkas beror på vilka betalningsmetoder som du erbjuder och vilken kassalösning som du har valt. Den nya lagen kräver inte att en handlare måste erbjuda ett direktbetalningsalternativ, utan styr hur betalningsalternativen presenteras i kassan.

  Nedan finns en översikt över Klarna betalningsmetoder, och hur de kategoriseras i termer av kredit- eller direktbetalningsalternativ.

  Kategori Klarnas betalningsmetod Kredit- eller direktbetalning? Kan jag presentera det först om direktbetalningsalternativ finns?
  Direktbetalning Direktbetalning Direktbetalning Ja
  Direktbetalning Banköverföring Direktbetalning Ja
  Direktbetalning Kort Kreditbetalning Nej
  Få först, betala sen 14 dagarsfaktura Kreditbetalning Nej
  Få först, betala sen Månadsfaktura Kreditbetalning Nej
  Dela upp Klarna konto Kreditbetalning Nej
  Dela upp Betala månadsvis i X månader Kreditbetalning Nej

  Vad behöver jag förbereda?

  Handlare med Klarna Checkout (KCO v2 & v3)

  Ingen åtgärd behövs. Klarna kommer att uppdatera den nuvarande KCO-lösningen för den svenska marknaden och säkerställa att de nya lagkraven följs. Ni kommer att märka att direktbetalningsalternativ, såsom Direktbetalning (när tillgängligt), kommer att presenteras som det första betalningsalternativet i din kassa.

  Handlare med Klarna Payments (KP)

  Om ni erbjuder Klarna Payments i er kassa så kan inte Klarna kontrollera i vilken ordning betalningsalterntiven presenteras. Det innebär att det är den enskilda handlaren som är ensam ansvarig för att se till att er kassa är kompatibel och följer den nya lagstiftningen innan den träder i kraft (1 juli 2020).

  Om ni har Klarna Payments (KP) och flertalet betalningsmetoder via Klarna inom samma modul så kommer Klarna att sortera dessa. Om det finns ett direktbetalningsalternativ så kommer det att presenteras först. Kreditalternativ som inkluderar ränta kommer alltid att att presenteras sist om det finns andra val tillgängliga. Om flera betalningssätt med Klarna är placerade i olika moduler kan Klarna ej kontrollera i vilken ordning de presenteras.

  Klarna kommer att sluta stödja Klarna betalningsmetoder (KPM) från och med september 2020. Åtgärd rekommenderas.

  Klarna kommer inte längre att stödja KPM från och med september 2020. För att få automatiska uppdateringar (inklusive juridisk efterlevnad) rekommenderar vi att alla handlare migrerar till Klarna Checkout (KCO) eller Klarna Payments (KP). Med KCO kommer Klarna att hantera sorteringen av betalningsmetoder åt dig. För att migrera till KCO kan du använda självbetjäningsflödet som finns tillgängligt i portalen för handlare. Prata gärna med din kontakt på Klarna för att få mer information om priser och hur du flyttar över till Klarna Checkout eller Klarna Payments.

   

  Snabb och gratis hemleverans

  Alltid dra nytta av gratis frakt inkl. spårning & spårning hos oss.

  Pengarna tillbaka-garanti

  Inte nöjd med produkten? Du kan lätt returnera den inom 14 dagar.

  Utmärkt kundservice

  Vårt team är redo att svara på frågor 7 dagar i veckan.